Gevaar energie-atol voor onze kust nog niet geweken

Toen staatssecretaris Philippe De Backer enkele weken geleden zijn nieuw Marien Ruimtelijk Plan (MRP) voorstelde, gaf hij aan dat “de zones voor een energie-eiland voor De Haan en Zeebrugge geschrapt zijn”. In de pers werd dat vertaald als: “geen energie-atol voor onze kust”. “Verkeerde voorstelling van de feiten”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele uit De Haan.

Een aandachtige lezing van het MRP, dat deze zomer ter inzage van de bevolking wordt gelegd, leert echter dat energie-eilanden voor onze kust nog steeds kunnen. Wilfried Vandaele: “wat we zien is een mooi staaltje van boerenbedrog. De 2 zones die specifiek aangeduid waren voor “energie-opslag”, zijn inderdaad weg. Maar er zijn nu wel 5 zones ingekleurd “voor commerciële en industriële activiteiten”. De bouw van een energie-eiland is zo’n activiteit. Voor de kust van De Haan blijft er dus een zone liggen waar een atol kan komen, alleen heeft het kind nu een andere naam en schuift de zone een beetje op richting Bredene. De zone voor Zeebrugge is geschrapt.

Ter herinnering: de baggeraars wilden een kunstmatig eiland van 4 km lang op 2,5 km breed bouwen op 5 km voor de kust van De Haan, op de Wenduinebank. Wilfried Vandaele verhinderde in 2015 dat de federale regering een concessie zou toekennen omdat hij een fout ontdekt had in het dossier. Intussen vroegen de baggeraars Europese subsidie aan. Vandaele was er destijds in geslaagd in het “Marien Ruimtelijk Plan” ook een zone voor energieopslag te voorzien bij de haven van Zeebrugge. Een betere plaats dan De Haan, vond hij, omdat er een win-win met de haven kon zijn. Maar daar is intussen een probleem gerezen: door de aanleg van het eiland daar, zou er een sterke stroming ontstaan die de scheepvaart kan belemmeren.

Vandaele: “de vrees blijft dus bestaan dat er alsnog een energie-atol komt voor De Haan, niet in een “zone voor energie-opslag”, maar in een “zone voor commerciële en industriële activiteiten”.

Kaart Kust_zone De Haan

Advertentie