Europese subsidie voor energie-eiland voor De Haan?

Nadat Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele (N-VA) uit De Haan er in april 2015 in slaagde het energie-eiland voor De Haan tegen te houden, bleef het stil rond het project. Tot vandaag: de initiatiefnemers vroegen subsidie aan bij Europa om het project alsnog te realiseren.

Sinds 2013 lag er een plan op tafel om voor de kust van De Haan een atol te bouwen: een kunstmatig eiland om energie van de windmolenparken op zee in te stockeren. Als er een teveel aan energie is, wordt een 20 meter diepe, met zeewater gevulde put, leeggepompt. Bij energietekort loopt de put weer vol en wekken turbines elektriciteit op. Het was een plan van de baggeraars, die zich verenigden in de firma iLand.

De bevolking van De Haan had grote moeite met dit project: een kunstmatig eiland op de Wenduinebank, 4,2 km lang en 2,5 km breed, op amper 5 km uit de kust. Vragen over de impact op het leven in zee, de stromingen en het toerisme bleven onbeantwoord.

Toen iLand een concessie aanvroeg bij de federale regering om het eiland te bouwen, slaagde senator en Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele (N-VA) uit De Haan er begin april 2015 in het project tegen te houden. In de concessievoorwaarden stond immers dat de kosten voor het eiland niet doorgerekend mochten worden aan de consument. Dat was in de plannen van iLand wel het geval.

Sindsdien bleef het stil rond het eiland. Tot vandaag: iLand diende een subsidieaanvraag in bij de Europese Commissie om het eiland alsnog te bouwen. Volgens de initiatiefnemers zal dat niet enkel de bevoorradingszekerheid van België ten goede komen, maar ook van Nederland en Frankrijk, en zelfs van Groot-Brittannië als de NEMO-connectie tussen België en het Verenigd Koninklijk gerealiseerd is.

Volgens de aanvraag wil iLand starten met het project in 2021 en gaat het eiland 1,327 miljard euro kosten.

Wilfried Vandaele: “Volgens de website van de Europese Commissie is er inspraak mogelijk van de bevolking en de overheden. Ik onderzoek momenteel hoe we dat het beste aanpakken. Ik steek uiteraard ook mijn licht op bij de federale en de Vlaamse regering, en bij collega’s in het Europees parlement. Het is belangrijk om uit te zoeken in welke fase de subsidie-aanvraag zit, hoe de procedure precies loopt, en welke impact onze overheden daarop kunnen hebben”.

Wij houden geïnteresseerden op de hoogte via onze website www.kusteilanden.be waar we binnenkort ook het formulier op willen plaatsen om te reageren bij de Europese Commissie”, besluit Vandaele.

Formulier om te reageren bij de Europese Commissie. Dat mag in het Nederlands: Consultatieformulier 

ProjectficheToelichting van het project

Consultatieformulier opladenhttps://ec.europa.eu/eusurvey/runner/45fab141-b6a3-3e1b-6d31-3ba3489ec967

Advertentie