Consortium trekt concessieaanvraag voor energie-eiland in

iLand heeft vandaag beslist de concessieaanvraag om een eiland te bouwen voor de kust van De Haan, in te trekken.
Wilfried Vandaele (N-VA) berekende eerder dat het businessplan van iLand niet beantwoordde aan de voorwaarden van de concessieaanvraag. De kostprijs van de energie die in het eiland opgeslagen zou worden zou immers hoger zijn dan de marktprijs, en doorgerekend worden aan de consument. Dat mag niet volgens de concessieaanvraag. Staatssecretaris Tommelein gaf Vandaele uiteindelijk gelijk en deelde vorige week mee dat hij het dossier niet zou verdedigen in de federale regering. De initiatiefnemers besloten nu zelf hun aanvraag in te trekken.

Wilfried Vandaele: “voorlopig is het dossier dus van de baan, maar de zones voor De Haan en Zeebrugge blijven in het Marien Ruimtelijk Plan wel ingekleurd om er eventueel een energie-atol te leggen. Het gevaar blijft dus bestaan dat er nieuwe plannen komen”. Wilfried Vandaele is alvast van plan de politieke spreekbuis te blijven van de bezorgde inwoners van De Haan. “Ook met een nieuw businessplan blijven er vragen rijzen over bv. de gevolgen van de gewijzigde stromingen als het eiland er komt (afkalving van strand), over de impact op het visbestand op de Wenduinebank, enz”

iLand heeft verklaard dat ze werken aan een nieuw businessplan.

Advertentie